İstanbul Delisi

İstanbul’da Gezilecek Yerler ve İstanbul Şehir Rehberi için doğru yerdesiniz! İstanbul kültür, sanat, tarih, şehir ve gezi rehberi.

İstanbul Delisi
İstanbuLİstanbul'da Gezilecek Yerler

Fatih’te Gezilecek Yerler

İstanbul’da tarih, tarihi yerler denilince akla ilk gelen semttir Fatih. İstanbul’un en eski semtlerinden biridir. Hemen hemen her köşesinde bir tarihi esere rastlayabileceğiniz Fatih’te gezilecek yerlerde bir okadar çok haliyle…

Bildiğiniz gibi İstanbul’u İstanbul yapan, herkesi kendine hayram bırakan, dünyanın her köşesinden turisti ağırlayan ünlü tarihi yarımada Fatih ilçesinde yeralıyor. O ünlü İstanbul silueti de tarihi yarımadanın silueti aslında. Fatih’in tarih kokan başlıca semtleri ise şöyle; Sultanahmet, Eminönü, Beyazıt, Fener, Balat, Samatya…


Fatih Gezi Rehberi

İstanbul surları

Surlar İstanbul henüz küçük bir kasaba ikeb inşa edilmeye başlamış. Ardından önce Doğu Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde ise geliştirilip büyütülerek bugünkü halini almış. Şüphesiz ki İstanbul her dönem çok önemli bir şehir oldu ve hep çok iyi korunması gerekiyordu. İstanbul Surları, 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alındı.

Ayasofya Müzesi

Bizans döneminde Kilise, Osmanlı döneminde Camii, Cumhuriyet döneminde ise Müze olarak kullanılan ve her daim ziyaretçisi olan bir yapı Ayasofya. 360 yılında İmparator Konstantin ratafından yaptırılmış, çeşitli sebeplerle yıkılınca İmparator Jüstinyen tarafından tekrar inşaa edilmiş olan Ayasofya bugün hala dimdik ayakta duruyor. Ayasofya Müzesi tarihi yarımadada SultanAhmet Meydanı’nda yeralıyor. Detaylı bilgi için Ayasofya Müzesi yazısına göz atabilirsiniz.

Sultan Ahmet Camii

Sultan Ahmet Camii ise Kendi adını verdiği meydanda, SultanAhmet Meydanı’nda Topkapı Sarayı ve Ayasofya Müzesinin tam karşısında yeralıyor. Mutlaka görülmesi gereken yapılar arasında olan camii bugün hala ziyarete ve ibadete açık durumda. Özellikle ramazan ayında yoğun ziyaretçi akınına uğrayan Sultan Ahmet Camii aslında her dönem yerli yabancı turistlerin akınına uğruyor.  İstanbul siluetinde de yeralan camii şüphesiz ki İstanbul’un en güzel yerinde. Osmanlı padişahı I. Ahmet adına yapılan camii Mimar Sinan’ın öğrencisi Sedefkar Mehmet Ağa tarafından tasarlanmış.


Süleymaniye Camii

Kanuni Sultan Süleyman adına yaptırılan, sadeliğin ihtişamını yansıtan bir Mimar Sinan eseri Süleymaniye Camii. Osmanlı mimarisini çok güzel yansıtan eser Mimar Sinan’ın ustalık eseri.

Topkapı Sarayı

Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim merkezi olan Topkapı Sarayı, İstanbul’un en önemli yapılarından biridir. Tarihin en değerli yapılarından olan Topkapı Sarayını mutlaka görmelisiniz. Detaylı bilgi için Topkapı Sarayı yazısına göz atabilirsiniz. Topkapı Sarayı’na müze kart ile yada bilet alarak girebilirsiniz. Küçük bir hatırlatma; içeride gezilecek çok fazla kısım var ve Harem kısmı 16:00, Saray kısmı 17:00’de kapanıyor. Bilginize… 🙂



Yerebatan Sarnıcı

İstanbul’u ziyaret eden binlerce turistin en çok merak ettiği adreslerden bir tanesi de Yerebatan Sarnıcı (The Basilica Cistern)’dır. Sarnıç, gizemli ve etkileyici görüntüsü ile yerli yabancı birçok turistin merak konusu. İlkçağda yapılan Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un susuzluk sorununa çare olması amacıyla üretilmiştir. 6.yy’da inşa edilen ve sonrasında kente sahip olan tüm devletlerce kullanılan bu sarnıç, güçlü bir yapıya sahip. Yerebatan Sarnıcı hakkında detaylar için tıklayabilirsiniz.

Kapalı Çarşı (Grand Bazaar)

İstanbulun merkezinde konumlanmış dev bir alışveriş merkezi düşünün. 30.000 metrekare alan üzerine kurulmuş olan çarşıda 66 sokak, 4.000 civarı dükkân bulunuyor. Yapıldığında yapı içerisinde 5 cami, 1 mektep, 7 çeşme, 10 kuyu, 1 sebil, 1 şadırvan, 24 kapı, 17 han bulunmaktaymış. Kapalı Çarşı, İstanbul’un en önemli turizm ve alışveriş  merkezlerinden biri. Mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri…

Mısır Çarşısı (Spice Bazaar)

İstanbul’ın en eski alışveriş merkezlerinden biri diyebiliriz Mısır Çarşısı için. Mısır Çarşısı’nda çoğunlukla baharatçılar olmak üzere kuyumculur, gümüşçüler, hediyelik eşyacıların yanında birçok antik ürün bulabilirsiniz. Eminönü’ne geldiğinizde Yeni Camii’nin hemen arkasında yer alan Mısır Çarşısına uğrayıp tarih ve baharat kokusunu içinize çekmelisiniz. Gitmişken meşhur türk kahvesinden almayı unutmayın.


Kariye Müzesi

İstanbul’ın eski yapılarından bir diğeri de Kariye Müzesi. Tipik bir Bizans müzesi olan Kariye Müzesi mozaikleri ve yapısı ile bana Ayasofya Müzesini andırıyor. Kariye Müzesi de önce manastır ve kilise olarak kullanılmış. Osmanlı döneminde ise camii olarak kullanılmaya devam edilmiş. Müze Karagümrük semtinde yeralıyor. Bence mutlaka görülmeli.

Yeni Camii (Valide Sultan Camii)

Yeni Camii diğer ismiyle Valide Sultan Camii Eminönü Sahil kısmında yer alıyor. Vapurdan indiğinizde karşınıza çıkan büyük camii 🙂 17.yy eseri olan Yeni Camii, hemen hemen Eminönüne giden herkesin uğrak noktası. Halen ibadet ve ziyaret için kullanılıyor. Camii önünde güvercinlere yem atmayı unutmayın. 🙂

 

İsTaNBuL DeLiSi ツ

Doğma Büyüme İstanbullu, Doğuştan İstanbul Delisi... Taşı toprağı altın sayılan bir şehir varsa, o da İstanbuL… Her köşe başında farklı bir lezzet, her yerinde tarih, her sokağında bir kedi, dillere destan Boğaz manzarası ile vazgeçemediğimiz şehir. İstanbul'a deli olmamak mümkün mü?

One thought on “Fatih’te Gezilecek Yerler

  • Esra

    Asıl İstanbul, En Eski İstanbul… Tarihi Yarım Ada!

Yorumlar kapatıldı.