İstanbul Delisi

İstanbul’da Gezilecek Yerler ve İstanbul Şehir Rehberi için doğru yerdesiniz! İstanbul kültür, sanat, tarih, şehir ve gezi rehberi.

İstanbul Delisi
İstanbuL

İstanbul’da Bayram :)

İstanbul’da bayram bir başkadır… Bazı şehirlerin ruhları olduğuna inanılır… İstanbul’da onlardan bir tanesi. Tarihi yarımadaya bakıldığından camilerden oluşan silüeti, vapur-araba-simitçi sesleri, her köşe başında bekleyen kedileri, martıların dans ettiği boğazı ve hiç durmayan akıp giden hayatıyla İstanbul, her insanın özlem duyduğu ya da hayatının bir yerinden dokunduğu kadim şehir İstanbul… Adına şiirler şarkılar yazılan, kara sevdaların aşk şehri, Yeşilçam filmlerinin biricik tepesi İstanbul, yüzyıllardır insanları ağırlıyor… 

İstanbul’un Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yaptığını artık biliyoruz. Bu kadar köklü ve dünyaya hükmeden imparatorlukları yaşatan şehir İstanbul’un kültürel mirası da oldukça fazladır. Aslında toplumların sosyolojik olarak yapılarını değiştirmesiyle, dönemin üzerine dönem kültürü eklenmiş ve İstanbul kültürler mozaiği olmuştur.

Ve şimdi İstanbul’da bayram zamanı…  Hazır herkes tatil beldelerine akın etmiş ve İstanbul boşalmışken İstanbul’un tadını çıkarmanın tam zamanı. 🙂 Bir bölümü bayramda resmi tatil olması sebebiyle kapalı olsa da İstanbul’da gezilecek yerlere şöyle bir göz atalım.

İstanbul’da Bayram Günü Gezebileceğiniz Yerler

Ayasofya Müzesi

Ayasofya şüphesiz, dünyanın 8. harikasıdır… Aynı yerde farklı mimariyle yapılan üçüncü yapı olmaktadır. İmparator Justinianos tarafından yaptırılan Ayasofya 100 mimar ve 100 işçinin eseridir. Döneme göre 5 yılda kısa bir zamanda yapılan ve kilise olarak açılan Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u feth etmesiyle, camiye çevrilmiş ve daha sonra Cumhuriyet zamanında Atatürk’ün emriyle müze haline getirilmiştir.

Ayasofya Müzesi, Ramazan ve Kurban bayramlarının birinci günü yarım gün ziyarete kapalıdır. Diğer tüm günler ziyarete açıktır. 

Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı, yine İstanbul’un en gözde turistik yerlerinden bir tanesidir. Sarayburnu’nda bulunan bu saray 1478 yılında tamamlanıp açılmış ve 400 yıl boyunca Osmanlı Padişahlarına ev sahipliği yapmıştır. İçerisinde koğuşlar, harem, ahırlar, avlular, saray mutfağı, kiler, enderun, konaklar ve bahçeler bulunmaktadır.

Kız Kulesi

Kız Kulesi, İstanbul’de tarihi yerler arasında Bizans İmparatorluğu’nda kalan tek yapı olma özelliğine sahiptir. Yunan döneminde bir mezarlığa sahip adanın üzerine daha sonra Kız Kulesi yapılmıştır. Osmanlı zamanında fener, savunma kalesi, karantina odası, sürgün istasyonu gibi işlevleri olan Kız Kulesi günümüzde yüzlerce turisti ağırlıyor.

Tarihi Kapalıçarşı

Kapalıçarşı, İstanbul’un hatta dünyanın en eski alışveriş merkezlerinden bir tanesidir. Çantacısından, baharatçısına, kınacısından, halıcısına, kuyumcusundan nargilecisine kadar her şeyi bulacağınız bu yapı Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır.

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarayı (yada sarnıcı), diğerleri gibi tarihi yarımada içerisinde bulunmaktadır. 1. Justinianus tarafından yapılan bu su sarnıcının eski yerinde bir bazilika bulunuyordu. Suya yansıdığında yüzlerce gibi duran sütunlarıyla adeta bir yer altı şehrini andırmaktadır. Bu sütunlar farklı yerlerde oyulmuş tek ya da iki parçadan oluşmuştur. Yerebatan Sarnıcı’ndaki Medusa Başı dünyanın en ilgi göre yapılarından biri.

Müze  haftanın yedi günü ziyarete açıktır. İstisnai olarak dini bayramların birinci günü ise saat 13.00’de açılmaktadır. Bunu dışında hergün 09:00-18:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Kaynak: yerebatan.com

Gülhane Parkı

Gülhane ise, Topkapı Sarayı’nın eski has bahçelerinden bir tanesidir. Oldukça büyük olan ve dev çınarların süslediği bu park, çiçeklerle adeta şenlendirilir. Gülhane Hattı Hümayunu’nun okunduğu Gülhane, eskiyi hatırlatan ve daima canlı oluşuyla İstanbul’un geçmiş ruhunu hatırlatıyor.

Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii, Kanuni tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan ve Mimar Sinan’ın kalfalık eserim dediği Süleymaniye Camii, İstanbul silüetine bir parça daha ekliyor. Minareleriyle Osmanlı Padişahları hakkında simgeler veren bu güzel cami sade bir tarzda yapılmıştır. Çeşitli surelerin yazıldığı Süleymaniye Cami’nin ayrıca külliyisi de bulunuyor.

iyi bayramlar… 🙂

 

İsTaNBuL DeLiSi ツ

Doğma Büyüme İstanbullu, Doğuştan İstanbul Delisi... Taşı toprağı altın sayılan bir şehir varsa, o da İstanbuL… Her köşe başında farklı bir lezzet, her yerinde tarih, her sokağında bir kedi, dillere destan Boğaz manzarası ile vazgeçemediğimiz şehir. İstanbul'a deli olmamak mümkün mü?

One thought on “İstanbul’da Bayram :)

  • Teoman

    Ayasofya’yı ne zamandır gezmeyi planlıyorum. İstanbul’dayız gezecek o kadar yer var ama gidemiyoruz bir türlü. Yazı için teşekkürler 🙂

Yorumlar kapatıldı.