İstanbul Delisi

İstanbul’da Gezilecek Yerler ve İstanbul Şehir Rehberi için doğru yerdesiniz! İstanbul kültür, sanat, tarih, şehir ve gezi rehberi.

İstanbul Delisi
İstanbuL

İstanbuL’un En Ünlü ve Tarihi Camiileri

İstanbul binlerce yıllık tarihi ile herzaman göz dolduran bir şehir. Her medeniyetten, her dinden, her kültürden insanın kendinde birşeyler bulabildiği bir şehir…  İstanbul’un siluetine can katan camiilerimiz. Hepsi ayrı güzel, hepsi birer tarihi eser. İstanbul’un en ünlü, tarihi ve pek tabiki kocaman camiilerini bir arada… Severek okumanız ve ziyarete gitmeniz dileğiyle… 😉

Sultanahmet Camii

Mavi süslemelerinden dolayı Mavi Camii (Blue Mosque) olarak ta bilinen Sultan Ahmet Camii, Sultan I. Ahmet tarafından yaptırılmıştır. Türkiye’nin 6 minareli ilk camisi olma özelliğini taşıyan Sultan Ahmet Camii inşaasında onbinlerce İznik çinisi kullanılmıştır. Sultan Ahmet Camii, tarihi yarımadada İstanbul siluetinin en güzel yerinde…


sultanahmet-camii

Ayasofya Camii (Müzesi)

Tarihte kilise, camii ve müze olarak kullanılarak günümüze kadar varlığını devam ettiren Ayasofya, Bizans mimarisinin önemli bir örneği ve aynı zamanda dünyanın en eski katedralidir. Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından yaptırılan Ayasofya, 1453 yılında şehrin fethi ile camiye dönüştürülmüştür. 1934 yılında ise müze olarak hizmete açılmıştır.

ayasofya-camii

ayasofya-camii-içi


Süleymaniye camii

Padişah I. Süleyman (Kanuni Sultan Süleyman) adına Mimar Sinan tarafından inşa edilen bu camii, Mimar Sinan’ın kalfalık eseridir. Dört minaresiyle Osmanlı mimarisine göre inşa edilmiştir. Cami, yüzyıllar içinde yaşanan onlarca şiddetli deprem rağmen hiçbir hasar almamış, en ufak bir çatlak bile oluşmamıştır. Bu da Mimar Sinan’ın kalfalık eserini oldukça ilginç kılmaktadır. Sultan Süleyman’ın eşi Hürrem Sultanın türbesi de Süleymaniye Camisinde yeralmaktadır.

suleymaniye-camii

Ortaköy camii

Sultan Abdülmecit tarafından Beşiktaş – Ortaköy’de, İstanbul boğazının en güzel yerlerinden birinde 1853 yılında yaptırılmıştır. 2011 yılında restorasyona giren camii, geçtiğimiz aylarda tekrar ziyarete açılmıştır. Boğaz’ın incisinin hemen yanıbaşında yeralan bu Ortaköy Camisini mutlaka ziyaret etmelisiniz.

ortakoy-camii

Eyüp Sultan Camii

Eyüp’te bulunan Eyüp Sultan Camii, kutsal bir mekan olarak görülmekte ve her yıl binlerce yerli tabancı turisti ağırlamaktadır. İstanbul’a gelen ya da İstanbul’da yaşayan herkesin en azından bir kez görmesi gereken yerlerden biridir. Haliç’te yeralan camii, Osmanlı İlk dönem mimarisi ile yapılmıştır.

eyüp sultan

eyup


Şehzade camii

İstanbul Fatih’de yer alan Şehzade Camii, I. Süleyman (Kanuni Sultan Süleyman) tarafından, vefat eden oğlu Şehzade Mehmet için Mimar Sinan’a yaptırdığı camiidir. Bu sebeple caminin adı Şehzade Mehmet Camii ya da Şehzadebaşı Camii olarak da bilinir.

sehzade_camii

Mihrimah Sultan Camii

İstanbul’un en eski ve köklü semtlerinden Üsküdar’da inşaa edilen Mihrimah Sultan Camii, Mimar Sinan tarafından Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan’dan kızı Mihrimah Sultan için yaptığı camidir. Mimar Sinan’ın erken dönem eserlerinden biri olan Mihrimah Sultan Camii  1562-1565 yılları arasında yapılmıştır. Mihrimah Sultan Külliyesi olarak ta bilinir.

mihrimah

Mihr-î Mah, Güneş ve Ay manasına gelmektedir. Mimar Sinan’ın Mihrimah Sultan’a olan aşkı ile yaptığı bilinen bu camii’nin bir eşi de Edirnekapı’da yeralmaktadır. Mihrimah Sultan’ın da doğum günü olan 21 Mart günü, Mimar Sinan’ın Edirnekapı’da yaptığı ve kendi yalnızlığını anlatan tek minareli caminin minaresi arkasından güneş batarken, Üsküdar’daki Mihrimah Sultan Camii’nin  iki minaresi arasından ay doğmaktadır.

Yeni camii

Eminönü’nde bulunan bu cami, Valide Sultan Camii olarak da bilinir. Küçüklüğümüzde kuşlara yem verdiğimiz, hala güvercinlerin en sevdiği yerlerden biri olan Yeni Camii’yi bilmeyen yoktur. Eminönüne yolunuz düşerse geçerken mutlaka uğramanızı tavsiye ederim. Temeli 1597 yılında atılan caminin tamamlanması yaklaşık 66 yıl sürmüştür. Yeni Cami, İstanbul’da Osmanlılar tarafından yaptırılan büyük camilerin son örneğidir.
yeni camii


Fatih camii

Şehrin 7 tepesinden birinde bulunan Fatih Camii, Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. 1766 yılında yaşanan bir depremde büyük hasar gören camii, 1771’de onarılarak bugünkü halini almıştır.

fatih-camii

Beyazıt camii

Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılan camii, Beyazıt Meydanı’nda yer almaktadır.  Osmanlı klasik dönem mimarisi eserlerinden olup günümüzde de hala orijinalliğini korumaktadır.
beyazitcamii

Bu camiiler İstanbul’da gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen camiilerdir. Elbetteki daha yüzlercesi var. Elimizden geldiğince hepsine yer vermeye çalışacağız.

İsTaNBuL DeLiSi ツ

Doğma Büyüme İstanbullu, Doğuştan İstanbul Delisi... Taşı toprağı altın sayılan bir şehir varsa, o da İstanbuL… Her köşe başında farklı bir lezzet, her yerinde tarih, her sokağında bir kedi, dillere destan Boğaz manzarası ile vazgeçemediğimiz şehir. İstanbul'a deli olmamak mümkün mü?