İstanbul Delisi

İstanbul’da Gezilecek Yerler ve İstanbul Şehir Rehberi için doğru yerdesiniz! İstanbul kültür, sanat, tarih, şehir ve gezi rehberi.

İstanbul Delisi
İstanbul Semt Rehberiİstanbul Tarihi Yerler

Rumeli Hisarı (Boğazkesen)

Rumeli Hisarı Boğaziçi’nin en güzel yerinde hem yapı olarak hem de semt olarak bütün ihtişamıyla bizleri bekliyor. Bende hem Hisarın tarihinden hem de gitmişken semt olarak Rumeli Hisarı’nda nereler gezilir biraz bahsetmek istedim…

Rumeli Hisarı Hakkında

Rumeli Hisarı diğer adıyla Boğazkesen Hisarı Fatih Sultan Mehmet tarafından 1452’de Anadolu Hisarı’nın tam karşısına 90 gün gibi kısa bir süre içinde yaptırılmıştır. Bukadar kısa sürede yapılan bu devasa yapının günümüzde hala ayakta olması gerçekten muhteşem. Hisar 30 dönümlük bir arazi üzerinde yeralıyor. Yapım amacı ise bilindiği üzere İstanbul’un Fethi…

Rumeli Hisarı, Sarıyer ilçesinde yer alıyor. Rumeli Hisarı tarihi dönemde Kulle-i Cedide, Yenice Hisar, Boğazkesen Hisarı isimleri ile anılmıştır. Enfes boğaz manzarasına sahip olan Hisar bulunduğu semte de adını vermiş. Tarihte Boğazdan geçişleri kontrol etmek gibi önemli görevler edinmiş olan Rumeli Hisarı, bugün müze olarak kullanılıyor. Rumeli Hisarı Müzesi diğer müzelerden farklı olarak açık teşhir yapılıyor. Yani girip gezebileceğiniz sergi salonları bulunmuyor. Toplar, gülleler, İstanbul’un Fethinde kullanılan Haliç zincirinin bir parçası ve o döneme ait eserler Hisarın bahçesinde sergileniyor.


Rumeli Hisarı içersinde açık hava sahneside bulunuyor. Yakın geçmişe kadar burada tiyatro ve açık hava konserleri düzenleniyordu. Ancak daha sonra alınan bir karar ile (tarihi dokuya zarar verdiği için) artık konser ve tiyatrolar düzenlenmiyor.

Rumeli Hisarı Müzesini Yaz Döneminde (15 Nisan – 2 Ekim) 9:00-19:00 saatleri arasında, Kış Döneminde (3 Ekim – 14 Nisan) ise 9:00-17:00 saatleri arasında gezebilirsiniz. Müze çarşamba günleri kapalı bilginize… Müze giriş ücreti 10 TL ancak müze kartınız varsa ücretsiz girebilirsiniz. Detaylar için aşağıya link bırakıyorum;

www.muze.gov.tr/tr/muzeler/hisarlar-muzesi-rumeli-hisari

Semt olarak Rumeli Hisarı’nda Gezilecek Yerler

Rumeli Hisarı aynı zamanda bir semtin de adıdır. Yani Hisarı gezmeye gittiğinizde adını verdiği semtde şöyle bir gezmekte fayda var. Rumeli Hisarı sınırları içerisinde enfes manzaraya karşı Boğaziçi Üniversitesi’nin Güney Kampüsü yeralıyor. Ancak öğrenci yada mezun değilseniz malesef bahçesini gezemiyorsunuz. 🙁

Ayrıca Rumeli Hisarı’nda bolca balık restorantına rastlayacaksınız. Eh tabi Sarıyer’e gitmişken balık yemeden dönmek olmaz değil mi? 🙂 Ayrıca kahvaltı için de birçok mekan sizi bekliyor olacak.


Rumeli Hisarı’na nasıl ulaşırım derseniz özellikle Taksim ve Beşiktaş üzerinden birçok dolmuş ve otobüs o yüne sefer düzenliyor. Eğer Anadolu yakasındaysanız Beşiktaş’a geçip oradan gitmeniz daha mantıklı olacaktır.

Boğaziçi Üniversitesi

Bahsettiğim gibi öğrenci yada mezun değilseniz girmeniz çok zor. Ancak öğrenci yada mezun kartı olan biri sizi misafir olarak içeri alabiliyor. Neden bu ısrar derseniz kampüsün o enfes manzarasını, içerisinde yeralan mimari yapılarını mutlaka görmeli, kedilerini sevmeli, çimlerindu yürümeli ve kampüsün havasını mutlaka koklamalısınız. Abartmak istemem ama Kampüs İstanbul’un şüphesiz ki en güzel yerlerinden birinde yeralıyor ve içerisinde atmosfer bambaşka…

Surp Santuht Ermeni Kilisesi

Osmanlı dönemine ait bir yapı olan kilise o dönem Ermeni vatandaşlar için inşaa edilmiş. Halen aktif olarak kullanılmaktadır.

Yusuf Ziya Paşa Köşkü Namı-ı Diyar Perili Köşk 🙂

FSM Köprüsünün hemen yanı başındaki yapı adeta bir şatoyu andırıyor. 1900’lü yılların başında inşaa edilmeye başlayan Perili Köşk, yapımda çalışan kişilerin 1. Dünya Savaşı’na gitmek zorunda kalması ile yarım kalmış ve yarım kalan görüntüsü sebebi ile de zaman içerisinde bu ismi almıştır. Daha sonra yurt dışından getirtilen tuğlalar ile orijinaline uygun bir şekilde tamamlanmaya çalışılmış. Yusuf Ziya Paşa Köşkü (Perili Köşk), bir süredir Borusan Holding’in sanatsal faaliyetlerine ev sahipliği yapıyor. İçerisinde çeşitli aktiviteler ve etkinlikler düzenlenmektedir. Binayı hafta sonra gezme şansınız var. Haftasonları ziyarete açıktır.


Aşiyan Tepesi ve Müzesi

İnsana huzur veren doğasıyla Aşiyan Tepesi, Rumeli Hisarında görülecek en güzel yerlerden. Boğaziçi Üniversitesi Kampüsü’nün bahçesinden Aşiyan mezarlığına kadar olan alanda yeralır. Bir tatlı huzur için Aşiyan kesinlikle görülmeye değer… 🙂 Aşiyan Tepesi’nin üzerinde şair Tevfik Fikret’e ait bir ev bulunur. Tepeye tırmandıktan sonra bugün müze olan evi gezip buradan İstanbul’un manzarasını doyasıya izleyebilirsiniz.

İsTaNBuL DeLiSi ツ

Doğma Büyüme İstanbullu, Doğuştan İstanbul Delisi... Taşı toprağı altın sayılan bir şehir varsa, o da İstanbuL… Her köşe başında farklı bir lezzet, her yerinde tarih, her sokağında bir kedi, dillere destan Boğaz manzarası ile vazgeçemediğimiz şehir. İstanbul'a deli olmamak mümkün mü?