İstanbul Delisi

İstanbul’da Gezilecek Yerler ve İstanbul Şehir Rehberi için doğru yerdesiniz! İstanbul kültür, sanat, tarih, şehir ve gezi rehberi.

İstanbul Delisi
İstanbul Tarihi Yerler

Yerebatan Sarnıcı

İstanbul’u ziyaret eden binlerce turistin en çok merak ettiği adreslerden bir tanesi de Yerebatan Sarnıcı (The Basilica Cistern)’dır. Sarnıç, gizemli ve etkileyici görüntüsü ile yerli yabancı birçok turistin merak konusu olmaktadır. Uzunca bir süre varlığından haberdar olunmayan sarnıç, balıkçılar tarafından keşfedilmiş ve ardından hemen tüm şehrin su ihtiyacını karşılayan geniş bir kanal görevini görmüştür. Daha sonra ise müze olarak herkes için ziyarete açılmış, Osmanlı Devleti’nden tarihi izler taşıyan bir eser niteliği kazanmıştır.

Yerebatan Sarnıcı Tarihçesi

İlkçağda yapılan Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un susuzluk sorununa çare olması amacıyla üretilmiştir. 6.yy’da inşa edilen ve sonrasında kente sahip olan tüm devletlerce kullanılan bu sarnıç, güçlü bir yapıya sahiptir. Uzun mesafede su taşıma kemerleri bulunduğu için pek çok noktada da kullanılan Yerebatan Sarnıcı, kentte asırlarca su hizmeti sağlamıştır.

Gerçek ismi Bazilika Sarnıcı olan su kanalının Osmanlı Devleti’nin İstanbul’u alması ile ismi değiştirilmiştir. İçinde yüzlerce sütun mermer bulunduğu, yer altında gizli olduğu için Yerebatan Sarnıcı ismi verilmiştir. Halk arasında bu şekilde isimlendirildikten sonra resmi olarak da değiştirilmiştir.

Yerebatan Sarnıcı Osmanlı Dönemi Tarihçesi

Yerebatan Sarnıcı her ne kadar Bizans dönemi eseri olarak bilinse de bugünkü özelliklerinin pek çoğunu Osmanlı döneminde almıştır. İstanbul’un fethinde dahi bilinmeyen ve henüz keşfedilmemiş olan bu sarnıç daha sonra şehir vatandaşlarının yer altından su çekmeye başlamasıyla fark edilmiştir. Sonrasında şehrin su ihtiyacını desteklemek amacıyla uzun süre kullanılmıştır.

Tarih boyunca pek çok kez yenilenen Yerebatan Sarnıcı en kapsamlı tadilatı 3.Ahmet ve 2.Abdülhamit zamanında geçirmiştir. Bu kapsamlı tadilatlarda sütunlar, dekorlar düzenlenmiş, sarnıç kullanırlığını korumaya devam etmiştir. 1994 yılında ise İstanbul Belediyesi tarafından ziyaretçi kabul edecek şekilde turistlere açılmıştır.

Yerebatan Sarnıcı Kim Tarafından Yaptırılmıştır?

Yerebatan Sarnıcı, 6.yy’da inşa edilen Bizans eserlerinden biridir. İstanbul’a hâkim olan Bizans imparatoru İustinianos, 532 yılında su sorununa çare olması amacıyla mühendislerine emir vermiştir. Birkaç mühendis ve binlerce işçinin beraber çalıştığı bu muhteşem yapıt kısa süre içerisinde bitirilmiştir.

Sarnıca göz gezdirildiğinde Bizans eserlerinde gözlemlenen özgün pek çok detay fark edilebilmektedir. Kral İustinianos, her bir detayın oluşumunu takip etmiş, çalışanları ise en güvendiği isimlerden seçmiştir.

Yerebatan Sarnıcı’na Nasıl Gidilir?

İstanbul’u ziyaret etmek için gezintiye çıkanların uğraması gereken adreslerden biri olan Yerebatan Sarnıcı, Eminönü’nde bulunmaktadır. Pek çok tarihi eseri içinde barındıran bu bölge aynı zamanda Ayasofya’nın da bulunduğu semttir. Ayasofya’yı geçtikten hemen sonra yanında bulunan levhaları takip ederek Yerebatan Sarnıcı’na ulaşmak mümkündür.

İstanbul’da Ayasofya ve Cağaloğlu arasında bulunan bu devasa sarnıç birçok rehberin listesinde bulunan bir adrestir. Hakkında çıkmış olan efsaneler ve değerli bilgiler rehberler tarafından tanıtılmaktadır. Ayrıca içerde bulunan tanıtımlar ile Yerebatan Sarnıcı hakkında merak ettiğiniz her detayı öğrenmeniz mümkündür.

Müze hergün 09:00-17:30 saatler arasında açıktır…

 

İsTaNBuL DeLiSi ツ

Doğma Büyüme İstanbullu, Doğuştan İstanbul Delisi... Taşı toprağı altın sayılan bir şehir varsa, o da İstanbuL… Her köşe başında farklı bir lezzet, her yerinde tarih, her sokağında bir kedi, dillere destan Boğaz manzarası ile vazgeçemediğimiz şehir. İstanbul'a deli olmamak mümkün mü?