İstanbul Delisi

İstanbul’da Gezilecek Yerler ve İstanbul Şehir Rehberi için doğru yerdesiniz! İstanbul kültür, sanat, tarih, şehir ve gezi rehberi.

İstanbul Delisi
İstanbul Tarihi Yerlerİstanbul'da Gezilecek Yerler

Tarihin Kalbinin Attığı Meydan: Sultanahmet

Sultanahmet Meydanı Nerede?

İstanbul-Fatih ilçesinde bulunan Sultanahmet, yerli ve yabancı turistler bakımından İstanbul’un en çok ziyaret edilen yerlerinden bir tanesidir. Bunun sebebi şüphesiz Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları’ndan görebileceğiniz izlerdir. Hala İstanbul’un en önemli yerleri arasında sayılan Sultanahmet; kültürleri, dinleri, dilleri bir araya getiren bir mozaik gibidir. Gelin bu mozaiği birlikte inceleyelim…

sultanahmet

Sultanahmet’te Gezilecek Yerler

Öncelikle İstanbul’a geldiğinizde gezebileceğiniz yerlere yakın olmasından dolayı Sultanahmet Otelleri ilk tavsiyemizdir. Konaklama işini hallettiysek artık gezebiliriz.

Sultanahmet, Bizans döneminde Hipodrom, Osmanlı döneminde ise At Meydanı olarak tabir edilirdi. Bunun sebebi bu meydanın at binilen yer olarak kullanılması ve yapıların bu yerin etrafına kurulmuştur. Hipodrom aslında Bizans zamanında şehrin eğlence ve toplanma bölgesiydi. Burası dönemin en büyük yapılarından biri olan Büyük Saray’a ev sahipliği yapardı. Ayrıca Milerium Zafer Takı’nın bulunduğu meydanda, Roma’ya kadar uzanan yolun başlangıcı bulunmaktadır. Hipodrom’da Bizans döneminde hayvan gösterileri, danslar, gösteriler, araba yarışları yapılıyordu. Latin İstilası’nda itibaren burası önemini yitirmeye başlamıştır.

sultanahmet-camii

Milyon Taşı

Tarihi Yarımada’nın yüzyıllardır şahidi olan Sultahahmet’te gezilecek yerler oldukça fazladır. Bu yerlerden bir tanesi Milyon Taşı’dır. Bugün Greenwich neyse, Milyon Taşı’da o dönemde dünyanın sıfır noktası sayılıyordu. Önceden 4 sütundan oluşan bu taş, I. Konstantin tarafından bu bölgeye yerleştirilmiştir.

Yılanlı Sütun

Yılanlı Sütun da yine meydanın ilgi çekenleri arasındadır. İlk başta Apollon Tapınağında bulunan sütun, 324 yılında Sultahahmet’e dikilmiştir. Bir zamanlar üç yılan başının bulunduğu sütunun, İstanbul’u yılanlara karşı koruduğu düşünülürdü…

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı ise tramvaya yakın bir bölgede yer almaktadır. Bu sarnıç, bölgedeki saraylara su taşınmak amacıyla yapılmış en büyük yeraltı sarnıcıdır. İçerisinde bulunan 336 sütun Corint ve Dor üslubuyla dizayn edilmiştir. Roma döneminden kalan Medusa Başı ise sarnıcın en dikkat çeken bölgesidir.

sultanahmetmeydanı

Sultanahmet Camii

Sultahahmet Meydanı dahilinde dikkat çeken diğer bir yapı ise Sultanahmet Camii’dir. Blue Mosque olarak da bilinen bu cami, 6 minarelidir. Sedefkar Mehmed Ağa tarafından yapılan cami, İznik Çinisi ile bezenmiş, ferah ve görkemli mimarisi, renkli vitraylarıyla dikkat çekmeyi başarmıştır.

Aya İrini Kilisesi

Aya İrini Kilisesi ise Topkapı Sarayı’nın 1. avlusunda bulunmaktadır. Deprem ve yangınlardan zarar gören kilise, İstanbul’un fethinden sonra camiye çevrilmediği için kilise özelliğini saklı tutmaktadır. Constantinius tarafından inşaa ettirilen kilise, Osmanlı’nın ilk müzesi olma özelliğini taşıyor.

Topkapı sarayı girişi

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı ise, meydanın denize doğru bakan kısmında yer almaktadır. 400 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun ana sarayı olan Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. 700.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulan sarayda, darphane, fırın, hastane, kilise, Cebehane, Divan Meydanı, Adalet Kulesi, harem, hazine, saray mutfakları, Babüssade, Saray Okulu ve daha pek çok yapı bulunmaktadır.

Bölgenin diğer dikkat çeken ve mutlaka görülmesi gereken yapıları ise şöyle;

Ayasofya Müzesi

Soğukçeşme Sokağı

Şifa Hamamı

Arkeoloji Müzesi

3. Ahmet Çeşmesi

İbrahim Paşa Sarayı

Alman Çeşmesi

Kısacası İstanbul’a yolunuz düştüğünde ilk görmeniz gereken yerlerden biridir Sultanahmet. Birçok medeniyetin izlerini taşıyan bu semt en fazla değeri hakediyor…

İsTaNBuL DeLiSi ツ

Doğma Büyüme İstanbullu, Doğuştan İstanbul Delisi... Taşı toprağı altın sayılan bir şehir varsa, o da İstanbuL… Her köşe başında farklı bir lezzet, her yerinde tarih, her sokağında bir kedi, dillere destan Boğaz manzarası ile vazgeçemediğimiz şehir. İstanbul'a deli olmamak mümkün mü?