İstanbul Delisi

İstanbul’da Gezilecek Yerler ve İstanbul Şehir Rehberi için doğru yerdesiniz! İstanbul kültür, sanat, tarih, şehir ve gezi rehberi.

İstanbul Delisi
İstanbuLİstanbul'da..

İstanbul’da Erguvan Zamanı

Bilenler bilir İstanbul’da Mart ayı sonunda baharında gelmesiyle önce Manolya ve Japon Kirazları (Sakuralar), Nisan başında Laleler her yanı sarar. Nisan ayı sonuna geldiğimizde ise daha bi renklenir İstanbul… Morumsu pembe bir renge bürünür ve bu güzellik Mayıs ayı sonuna kadar devam eder. Erguvan rengidir o, İstanbul rengidir aslında birçoğumuz için… İstanbul pembesi de diyebiliriz bence. 🙂

Yukarıda belirttiğim gibi Erguvan ağacı Nisan ayı sonlarında açmaya başlar, Mayıs ayı boyunca etrafı güzelleştirir, Haziran ayında ise yerini Ihlamur ağacının huzur veren mis gibi kokusuna bırakır.
Erguvan ağacı Marmara ve Ege bölgelerinde yetişebilen bir bitki olmasına rağmen en fazla İstanbul’a uyum sağlamıştır. Özellikle Boğaziçi’ne kıyısı olan semtlerde daha fazla görünür ve Boğazın güzelliğine güzellik katar.

Erguvan İstanbul genelinde görülür, en fazla Rumeli hisarı, Anadolu hisarı, Aşiyan, Bebek, Kanlıca, Beykoz, Üsküdar sırtlarında yoğunluktadır belki buralardaki yeşil alanların diğer semtlere göre daha fazla olmasından kaynaklanıyor olabilir. Aslında bu mevsim tamda boğaz turu yapılacak mevsimdir. (Tabii koronavirüs olmasaydı…)

Erguvan Ağacı Özellikleri

erguvan-istanbulBiraz Erguvan ağacından bahsedelim. Erguvan ismini mora çalan pembe renginden alır aslında. Bu renk Farsça’da Erguvan yada Erguvani olarak anılır. Anavatanı Güney Avrupa ve Batı Asya’dır ve daha öncede bahsettiğimiz gibi ülkemizde de en fazla Marmara ve Ege bölgesinde yetişir. Erguvan ağacı baklagiller familyasının bir üyesidir.

Diğer birçok ağaç türlerine kıyasla önce yeşillenip sonra çiçek açmak yerine, önce pembe çiçeklerini açar, sonra çiçekler dökülür, yeşil yapraklar yerini alır ardından da fasulyeye benzeyen bir meyvesi vardır. Boyu 10 metreye kadar uzayabilen bir ağaçtır. Çok soğuk havalar haricinde her mevsim dikimi yapılabilen bir ağaçtır ve çiçeklenmesi için 5-6 yaşına gelmesi gerekir.  Erguvan ağacı. İstanbul’da doğal olarak yetişen ve çoğalan erguvan ağaçlarının yanı sıra insanlarda bahçelerine özellikle dikiyorlar bu ağacı artık… Çünkü Erguvan mutluluk, huzur ve yaşam enerjisi veriyor…

Erguvan Rengi

Çiçeklerinin rengi pembe ile mor arası bir renk. Bu sebeple ne pembe ne mor diyebiliyorsunuz. Erguvan rengi buradan çıkmış bence. Bu renk öylesine benimsenmiştir ki İstanbul’da bir simge haline gelmiştir. Bugün bile İstanbul’da Erguvan rengi otobüsler dolanıyor farkındasınızdır.

Erguvan Ağacının Tarihi

erguvan-cicekleriKullanımı eski çağlara kadar uzanan Erguvanın, şifa için kullanıldığı bazı kaynaklarda geçer.

Binlerce yıllık tarihe sahip olan İstanbul, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bunların en önemlilerinden biri olan Bizans İmparatorluğu da Erguvan rengini benimsemiş ve resmi rengi olarak kullanmıştır. Saray odalarından, kıyafetlere kadar birçok detayda erguvan rengi kullanılmıştır.

Osmanlı imparatorluğu’nda da Erguvan ağacından faydalanılmıştır. Bu dönemde sadece çiçekleri değil, sağlam bir ağaç olduğu için gövdeside kullanılmıştır. Çiçekleri ise çeşitli yemeklerde süsleme malzemesi olarak yerini almıştır.

Günümüzde ise Erguvan hala önemini koruyor. Bahar geldiğinde Erguvan şenlikleri, festivalleri düzenleniyor, bazı belediyeler Erguvan fidanları dağıtıyor, İstanbul’un her yanı Erguvanla ile süsleniyor…

İstanbul kendisine yaptığımız onca eziyete rağmen güzelliklerini bize sunmaya devam ediyor. Bu yıl Koronavirüs sebebi ile erguvanları yakından göremeyeceğiz, bazılarımız sadece pencerelerden izleyebilecek ama bugünlerde geçecek elbet ve biz yine her yıl Erguvanların keyfini süreceğiz…

İstanbul’a sevgi ve aşkla… 🙂

İsTaNBuL DeLiSi ツ

Doğma Büyüme İstanbullu, Doğuştan İstanbul Delisi... Taşı toprağı altın sayılan bir şehir varsa, o da İstanbuL… Her köşe başında farklı bir lezzet, her yerinde tarih, her sokağında bir kedi, dillere destan Boğaz manzarası ile vazgeçemediğimiz şehir. İstanbul'a deli olmamak mümkün mü?